Punts de donació de sang

Castellón Valencia Alicante

NOVETATS

Inscripció per a matrones.

 

 

 

INFORMACIÓ COVID-19

 

 

Descarrega la APP Covid

 

T' INTERESSA

Descarrega la APP covid

 

 

Notícies

« Ves enrere

El número de donantes de médula ósea se incrementa en más de un 22% entre enero y septiembre de este año.

Dia Mundial del donant de medul·la òssia

 

  • S'ha optimitzat el registre, millorant el tipatge dels donants, ampliant l'estudi del perfil genètic i implantant la tecnologia més avançada

  • El Centre de Transfusió de sang de la Comunitat Valenciana registra un total de 2.133 nous donants de medul·la òssia en 2019

València (19.09.20). En la Comunitat Valenciana durant el 2019 es van registrar 2.133 nous voluntaris o donants de medul·la òssia, dels quals 1.388 són dones (65%) i 745 homes (35%). 
Aquestes dades han sigut facilitats pel Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració dissabte que ve, 19 de setembre,  del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, figura que en el món ja aconsegueix la xifra de 37.169.540 donants.
Els dos objectius previstos pel Centre de Transfusió s'han aconseguit; un era el de rejovenir el registre, que s'ha aconseguit limitant la inscripció de nous donants a un màxim d'edat de 40 anys, en comparació amb els 55 anys especificats en el pla original. 
El segon objectiu, que era optimitzar el registre, millorant el tipatge dels antígens leucolitaris humans (HLA) dels donants i ampliant l'estudi del perfil genètic HLA de tres loci (A, B, DR) a 5 loci (A, B, C, DR, DQ) i implantant la tecnologia més avançada de tipatge d'alta resolució (NGS o "Next Generation Sequencing") ha propiciat la fi de "donar més visibilitat" als donants registrats i així aconseguir donants veritablement efectius (els que se seleccionen per a trasplantament) de forma més precisa i ràpida.
 
 
Dades de gener a setembre de 2020
Des de l'1 de gener de 2020 fins hui, s'han registrat 1.594 nous donants, (Alacant 941, Castelló 158 i València 495), la qual cosa suposa un increment del 22,42% respecte al mateix període del passat any 2019, en el qual es van registrar 1.302 donants. 
Per tant s'ha superat el nombre de voluntaris, fet molt significatiu per les circumstàncies que vivim amb la pandèmia, lluny d'allunyar-se dels problemes la solidaritat dels valencians ha sigut exemplar. Una dada que crida l'atenció i sembla tendència des de l'any passat és que del total de donants d'aquest any 1.031 són dones, enfront de 563 homes.
Donació de medul·la òssia i Centre de Transfusió
El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) realitza l'analítica als candidats a donants de medul·la òssia des de la dècada dels 90. Es tracta de determinar la compatibilitat entre donant i receptor. La col·laboració és estreta ja que el CTCV posa a la disposició del ciutadà alguns punts de col·lecta a més de les seues pròpies instal·lacions a València, Alacant i Castelló per a realitzar el tràmit si es fes donant de medul·la. 
Des del Centre de Transfusió s'insisteix que és necessari documentar-se a fons sobre el compromís que suposa fer-se donant de medul·la òssia i organitza durant l'any moltes xarrades per a informar sobre això a petició de diversos col·lectius. 
Una vegada presa aqueixa decisió, el voluntari emplenarà un formulari i signarà el consentiment informat per a registrar-se com a donant de medul·la. Gràcies a una xicoteta mostra que s'analitzarà en el CTCV es disposarà també de la informació necessària per a determinar una possible adequació entre donant i receptor.
Per a més informació es podrà consultar la pàgina web del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, http://centro-transfusión.san.gva.es/, de la Conselleria de sanitat http://www.san.gva.es i la pàgina web de l'Organització Nacional de Trasplantaments http://www.ont.es o la Fundació Internacional Josep Carreras: http://www.fcarreras.org/es/
Les dades del donant recollits a través del formulari així com l'analítica realitzada són inclosos en el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Es tracta d'una base gestionada per l'Organització Nacional de Trasplantaments i per la Fundació Internacional Josep Carreras. El REDMO està al seu torn connectat amb els registres internacionals de donants de medul·la òssia. D'aquesta forma, el donant està a la disposició de qualsevol pacient tant al nostre país com a l'estranger. A Espanya hi ha més de 400.000 donants de medul·la registrats.