Punts de donació de sang

Castellón Valencia Alicante

INFORMACIÓ COVID-19

Coronavirus i donació

 

Última informació coronavirus

 

Descarrega la APP Radar COVID i ajuda a previndre contagis

 

T' INTERESSA

App GVA +Salut

Sol.licitar cita prèvia

Fes-te donant

Portal Generalitat Valenciana

Portal transparència GVA

Portal de servei sanitari coronavirus

Descarrega la App COVID

 

Espai segur i lliure de violència de gènere

Notícies

« Ves enrere

El número de donaciones de sangre se mantiene en 164.062 unidades en 2020 pese a la pandemia

Borsa de sang

 

  • La distribució per províncies de les donacions de sang va ser: 88.497 unitats a València, 17.334 a Castelló i 58.231 a Alacant 

  • La xifra de nous donants es ressent al no poder desenvolupar campanyes de captació en campus universitaris 

 

València (22.01.21). El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) va finalitzar l'any 2020 amb un total de 164.062 unitats de sang donades, quantitat que representa una lleugera disminució respecte de l'exercici anterior (5%). Les donacions, per tant, s'han mantingut malgrat la crisi sanitària, com també han romàs invariables els nivells de demanda, que tampoc s'han vist alterats de manera significativa. Aquestes dades evidencien la necessitat de preservar la continuïtat en el subministrament de productes sanguinis i de mantindre la consciència social sobre la donació de sang.

En aquest sentit, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha reiterat el seu agraïment a les persones donants pel seu altruisme, especialment valuós en la conjuntura actual de pandèmia: "La generositat d'aquesta persones anònimes permet atendre la demanda de sang en els centres hospitalaris".

Per part seua, la directora del CTCV, la doctora Cristina Arbona afig: "Ha sigut l'any més dur des que vaig arribar a la Direcció del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, però també el més gratificant. Estic molt satisfeta perquè els donants de sang continuen sent ací, com en qualsevol situació de crisi. En aquesta pandèmia, han continuat acudint per a donar sang i salvar vides".

La distribució per províncies de les donacions de sang durant 2020 va ser la següent: 88.497 unitats a València, 17.334 a Castelló i 58.231 a Alacant. Aquestes donacions van ser possibles gràcies a la generositat de 109.965 persones, que en molts casos van acudir a donar més d'una vegada (l'índex de repeticion es va situar en 2020 en el 1,49).

D'un altre costat, el CTCV va realitzar durant l'any passat un total de 4.345 eixides amb els equips mòbils (2.227 a València, 1.685 a Alacant i 433 a Castelló). Precisament, l'habilitació de nous punts de donació segurs i adequats per a les persones donants està sent un dels reptes més importants durant la pandèmia. Els centres de salut i hospitals, així com altres llocs públics, han deixat d'acollir campanyes de donació de sang per a no interferir en la lluita diària dels professionals sanitaris contra la pandèmia.

Ara bé, l'ajuda desinteressada de moltes institucions ha permés que el CTCV haja continuat amb la seua labor. Així, la Conselleria d'Educació, instituts, col·legis públics i privats, empreses, falles, associacions, espais com a Ateneu, el Palau de Congressos, el Botànic, les universitats, escoles d'adults, associacions de veïns, parròquies i una llarga llista d'altres entitats han aconseguit suplir les centenars d'ubicacions que el CTCV sol utilitzar en la seua recollida de sang en les tres províncies.

L'any passat, un total de 14.453 donants es van animar a donar sang per primera vegada: 7.610 a València, 5.339 a Alacant i 1.504 a Castelló. La captació de donants, que arrossegava diversos anys de tendència a l'alça, sí que va experimentar en 2020 un lleuger descens respecte a l'any anterior.

Aqueixa disminució s'atribueix a la impossibilitat de desenvolupar campanyes universitàries, ja que els campus són un dels enclavaments on més nous/as candidats/as s'aconsegueixen.

Quant al gènere, un 55,32% dels donants van ser en 2020 homes i un 44,68%, dones. El percentatge s'iguala encara més si es té en compte que les dones només poden donar tres vegades a l'any i els homes, quatre.

Per franges d'edat; el 29,2% dels donants tenia entre 18 i 35 anys; el tram de 36 a 45 anys va concentrar un 24,4% dels donants, i els d'edats compreses entre 46 i 65 anys van representar el 46,4%.

 

Quasi 450 bebés alimentats pel Banc de Llet

El banc de llet de la Comunitat Valenciana va distribuir durant l'any 2020 un total de 992,320 litres de llet pasteuritzada a les plantes de nounats de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Hospital Clínic, Hospital General d'Alacant, Hospital d'Elx, Hospital General de Castelló, Hospital de Sant Joan d'Alacant i Hospital *Quirón Salut.

A més, es van registrar 250 mamàs noves (151 a València, 73 a Alacant i 26 a Castelló). En total, la generositat de 318 donants va permetre distribuir llet materna a 443 bebés.

 

Més de 350 donacions al Banc de Còrnies i Teixit Ocular

El CTCV va obrir en 2020 el Banc de Còrnies i Teixit Ocular, en col·laboració amb els serveis d'oftalmologia dels hospitals, per a centralitzar el processament i la distribució de còrnies.

Durant el primer any d'activitat, el Banc de Còrnies i Teixit Ocular ha aconseguit 359 còrnies i ha distribuït 258 per a trasplantaments a pacients. El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana s'encarrega de la recepció, anàlisi, processament, validació i distribució de les còrnies.

El nombre de receptors que s'han beneficiat dels serveis del banc de teixits i cèl·lules manté la tendència ascendent dels quatre últims anys. Durant 2020, més de 900 pacients s'han beneficiat de xips de *espojoso i teixit *osteotendinoso, així com d'altres teixits.

El registre de donants de Medul·la Òssia creix un 10%

D'altra banda, durant 2020, es van inscriure en la Comunitat Valenciana un total de 2.359 nous donants en REDMO. D'ells, 1.304 eren d'Alacant, 773 de València i 282 de Castelló. Per gènere, 1.540 van ser homes (65,3%) i 819 (34,7%) dones.

Malgrat la situació epidemiològica, aquestes xifres representen un increment del 10,6% respecte al registre de l'any passat.

 

Increment de més de 900 afèresi en la donació de plasma i plaquetes

En 2020 es van obtindre 3.612 donacions de plasma i plaquetes: 1.949 de plasma i la resta, de plaquetes. Malgrat la conjuntura, aquestes quantitats suposen un increment de més de 900 afèresi, la qual cosa continua demostrant la bona salut solidària de les persones donants.

El plasma humà és molt necessari per a produir certs fàrmacs (albúmina, immunoglobulines, factors de la coagulació, etc) que serveixen per a tractar malalties que poden arribar a ser molt greus i que en alguns casos no poden ser sintetitzats en els laboratoris.

El plasma és la part líquida de la sang; està compost en un 90% per aigua i el 10% restant conté proteïnes essencials, anticossos i altres substàncies vitals perquè el cos puga mantindre les seues funcions, controlar el sagnat i lluitar contra infeccions.

El consum cada vegada major d'aquests components (sobretot d'immunoglobulines) fa necessari establir polítiques de donació especifiques de plasma a fi d'aconseguir i mantindre l'autosuficiència (independència respecte d'altres països i proveïment adequat de producte), així com per a aconseguir un estalvi econòmic notable.

La donació de plasma és una mica més llarga per al donant que la de sang. Per a dur-la a terme s'empra un separador cel·lular, al qual la persona es connecta mitjançant una punció, igual que en la donació de sang. Aquesta màquina, mitjançant un sistema de centrifugació, separa les cèl·lules sanguínies del plasma.

El plasma separat es recull i, a continuació, per la mateixa via d'accés, la resta de cèl·lules es retorna al donant. El procés sol durar uns 45 minuts i les donacions de plasma poden ser mensuals, no fa falta espaiar-les tant com les de sang.