Punts de donació de sang Punts de donació de sang

Castellón Valencia Alicante

INFORMACIÓ COVID-19 INFORMACIÓ COVID-19

 

 

T' INTERESSA T' INTERESSA

 

 

Notícies Notícies

« Ves enrere

El Banco de Leche Materna recoge más de 6.000 litros de leche que benefician a 2.534 bebés en los últimos diez años

 

 

- El Banc de Llet Materna de l'Hospital La Fe celebra enguany el seu desé aniversari

- Durant la pandèmia no s'han interromput ni les donacions ni les recepcions

 

 

El dia 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, una acció altruista que en la Comunitat Valenciana és gestionada a través del Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana (BLMC), amb seu en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) des de 2017.

 

Aquest banc de llet materna, que ha anat incrementant la seua activitat, ha recollit durant els últims deu anys 6.055 litres de llet materna, la qual cosa ha permés alimentar a 2.534 nounats gràcies al gest solidari de les 1.556 mares que van donar la seua llet.

 

Així mateix, l'any passat el banc de llet va distribuir 1.006 litres de llet entre els centres hospitalaris. D'aquesta manera, es van poder alimentar amb llet materna 446 bebés gràcies a la donació de 319 mares.

 

El CTCV realitza les funcions de transport, processament, conservació i anàlisi de la llet materna donada, i els Serveis de Neonatología dels Hospitals General d'Alacant, General de Castelló i La Fe de València, la selecció de les donants.

 

L'Hospital de Xàtiva també participa activament com a centre de recollida de llet. Els hospitals Clínic de València, General d'Elx i General de Sant Joan distribueixen llet donada a pacients de la seua Unitat de Vigilància intensiva Neonatal. També ho fan La Fe, l'Hospital General d'Alacant i General de Castelló.

 

L'objectiu és assegurar que tots bebés prematurs o qualsevol nounat que la necessite puguen ser alimentats amb llet d'origen matern de la millor qualitat possible, sempre que la requerisquen per prescripció mèdica i no puguen ser alletats per la seua mare biològica.

 

Així mateix, enguany se celebra també el desé aniversari del Banc de Llet Materna de l'Hospital La Fe, adscrit des de 2017 al Banc de la Comunitat Valenciana, que coincideix amb la donació al receptor número 2000, un bebé que va nàixer a les 26 setmanes de gestació amb poc més d'un quilo de pes.

 

L'efemèride s'emmarca en una conjuntura complicada per la pandèmia per COVID 19 que, no obstant això, no ha interromput l'activitat de donació i recepció de llet materna.

 

Beneficis i requisits en la donació

 

La llet materna protegeix a bebés nounats prematurs enfront de patologies associades a la seua immaduresa (intestinals, pulmonars o de visió), i ajuda a més a millorar el seu desenvolupament neurològic a llarg termini i a disminuir la mortalitat.

 

Per tot això, en els Serveis de Neonatología s'estimula i dona suport a la lactància materna de les mares dels nounats ingressats. No obstant això, en determinades circumstàncies de malaltia materna o durant els primers dies després del part, la llet materna pot no estar disponible o ser insuficient. Es recorre llavors a la llet donada, que en la majoria dels casos, és un recurs transitori fins que la mare pot proporcionar la seua pròpia llet.

 

Les mares sanes amb hàbits de vida saludables interessades a donar poden contactar amb els Serveis de Neonatología de l'Hospital La Fe, Hospital General de Castelló o Hospital General d'Alacant, on es realitza una entrevista per a confirmar que les dades clíniques fan possible la donació i s'extrau sang per a anàlisi microbiològica.

 

Reben a més formació i material per a realitzar l'extracció de manera segura, i la llet donada és recollida a domicili o transportada al banc mantenint la cadena de fred.

 

Per a més informació contactar amb:

 

- Hospital La Fe de València

Tel.: 961245680

e-mail: bancoleche_dslafe@gva.es

 

- Hospital General de Alicante

Tel.: 965913432

e-mail: cen_neonatos@gva.es

 

- Hospital General de Castelló

Tel.: 964725000 ext 441144

e-mail: bancoleche_hgucs@gva.es